Site Overlay

Maliny- chutné a zdravé ovoce


Chutné a oblíbené ovoce je velmi zdraví prospěšné. Obsahuje vitamíny, minerální látky, vlákninu, sacharidy a vodu. Z vitamínů v malině najdeme: A, B1, B2, B3, B6, C, E a vitamín K.  Z minerálních látek maliny obsahují: hořčík, draslík, železo a vápník. Maliny také obsahují lutein, který skvěle podporuje zdraví našich očí. Maliny jsou také nízkokalorické ovoce, na 100 gramů mají maliny jen 52 kalorií. Maliny jsou skvělé pro náš imunitní systém, jsou tedy super prevencí proti chřipce či nachlazení. Maliny skvěle podporují náš metabolismus, a to je dobré například při hubnutí anebo při udržení optimální tělesné hmotnosti.

maliny

Díky vláknině jsme sytější a jsou prospěšné pro zdravé trávení. Maliny jsou vhodnou prevencí proti zažívacím obtížím. Díky hořčíku jsou maliny dobré pro nervový systém. Jsou prevencí proti svalovým křečím. Podporují naše srdce a pro naše srdce jsou vyloženě zdravé! Maliny přispívají ke snižování vysokého krevního tlaku, snižují cholesterol. Maliny se skvěle hodí na detox. Pročistí naše tělo a hlavně ledviny. Také podporují odbourávání cholesterolu, hodí se i pro diabetiky. Působí preventivně proti onkologickým onemocněním. Jak použít maliny v kuchyni? Udělejte si malinový jogurt, malinovou zmrzlinu, mléčný malinový koktejl.

maliny na stole

Naprosto luxusní jsou například horké maliny. Chutná je domácí malinová limonáda, malinové muffiny, malinový cheesecake. jak si připravit horké maliny na vanilkovou zmrzlinu? Rozpusťte v kastrolu 50 gramů másla se dvěma polévkovými lžícemi krupicového cukru, přidejte 200 gramů malin a promíchejte. Přidejte 1 čajovou lžičku čerstvě vymačkané citronové šťávy a nakonec vlijte 100 mililitrů griotky. Do pohárku či misky dejte vanilkovou zmrzlinu a směsí polejte. Ozdobte pár kousky malin, můžete přidat i lístky máty. Také je dobrá malinovo – melounová limonáda, která příjemně osvěží.